Willkommen

Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

13649

Rezepte in der Datenbank

20

Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

Knödel vom Kalbfleisch zu machen.
Nim(m) (daß) Kalbfleisch / vn(n) schneide es klein / vnd hacks durcheinander mit einem Rindtfeißt / wie vorhin vermeldt ist / vn(n) wen(n) du (daß) Fleisch gehackt hast / so nim(m) mehr dazu / auch ein geweichten Weck / Pfeffer vnnd Saffran / thu auch drey oder vier Eyer darvnter / vnd hack es durcheinander / vn(n) versaltz es nicht / Vnd wenn du es klein gehackt hast / so schneidt Mandeln darein / die klein geschnitten / auch saubere kleine Rosein / vnd ein wenig Zucker / daß es ein wenig süß wirdt / thu es alles durcheinander / vnd rür es mit saubern Händen / vnd wenn du es wol gerürt hast / so mach Knödel darauß / rundt vnnd lenglicht / wirff sie in ein gesotten Wasser / laß es an die statt sieden / thu es herauß auff ein saubers Bret / vnd nim(m) geschnittene Mandeln / auch kleine Rosein/ Wein / ein wenig Essig vnd Zucker / brenn ein wenig Mehl darein / laß es miteinander sieden / nim(m) Pfeffer vnd Saffran darzu / vnd laß es auch darmit sieden / so wirstu haben ein guts Mandelgescharb / Vnd wenn du es hast auffsieden lassen / so thu die Knödel darein / vnd setz es auff heisse Eschen / so bleibt es warm / biß daß du es anrichtest / Wiltu aber haben solche Knödel / wie du die hast gemacht / so leg es auff ein Roßt / vnd breuns ab / vnnd mach darzu ein guten Pfeffer mit einem Hennenschweiß / wie es vorhin gemeldt ist / wie man Pfeffer maché sol / es sey süß oder saur / seindt auff beydee manier gut. Mach auch solche Knödel / wie du die hast gemacht / die abgebreunt seyn. Du magsts auch eindämpffen mit Wacholderbeern / oder Pettersilgen Wurtzel / vn(n) machs nicht saur / sondern mit einer Rindtfleischbrüh / vnd magst es darmit eindämpffen / so wirt es gut vnd wolgeschmack.