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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen.
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Rezepte in der Datenbank
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Kochbuchquellen
Rezeptinspiration des Augenblicks:
Weichsel oder Amerellen Salsen.
Stoß sie in einem Mörser mit Kern vnd allem / reib Lebkuchen darunder / treib sie durch ein Tuch mit gutem Wein / schütt es in ein verglasierten Hafen. Stoß Negelein / vnd allerley starcke würtz / vnd thue ein wenig saltz darein / Erwell es bey dem Fewr / dar= nach the es auß in ein feucht Becken / vnd laß es wol gestehen / mach Küchlin darauß oder Latwergen. Wem ein wein / saltz oder Essen auffschmeckt der neme deß gebeißten Peterlins / Rauten / oder salbey / kewe das wol / vnd iß es. Was Kräuter im Meyen abgenommen werden / als salbey / Peterlin / Boley / Meylann / Rauten / vnd deren gleichen / derr sie in einem Backofen / stoß vnd pülffer sie wol. Magst sie also vber ein Jahr behalten / vnd zu allem essen nützen. Knoblach saltz bedarff ein wenig Brotbrosam [S. 76] gebeutelt / geweicht in Essig / vnd mit mager Fleisch= brüh wol gestossen / abgemacht mit saltz / vnd ein we= nig Essigs / behalt es in einem Gutteroff. Wiltu sie dann gelb halben / so thu saffran in Es= sig / vnd beyß jhn darein / thu die salsen in ein Pfenn= lin vbers Fewr / laß es erhitzen / darnach saltzs vnnd würtzs ab / also thu jeder Salsen / wann du sie auff= tragen wilt. Wiltu Knoblauch salsen grün habe(n) / so stoß Bei= menten vnd sawr würtz darunter mit brot / geweichet in Essig / mit demselben essig durchgetrieben. Wiltu Knoblauch salsen weiß vnd fein haben / so thu mandelmilch darunter. Knoblauchsals die vermisch mit Würmsamen / ist gut mit allerley Speiß zu essen für die Würme.
Stoß sie in einem Mörser mit Kern vnd allem / reib Lebkuchen darunder / treib sie durch ein Tuch mit gutem Wein / schütt es in ein verglasierten Hafen. Stoß Negelein / vnd allerley starcke würtz / vnd thue ein wenig saltz darein / Erwell es bey dem Fewr / dar= nach the es auß in ein feucht Becken / vnd laß es wol gestehen / mach Küchlin darauß oder Latwergen. Wem ein wein / saltz oder Essen auffschmeckt der neme deß gebeißten Peterlins / Rauten / oder salbey / kewe das wol / vnd iß es. Was Kräuter im Meyen abgenommen werden / als salbey / Peterlin / Boley / Meylann / Rauten / vnd deren gleichen / derr sie in einem Backofen / stoß vnd pülffer sie wol. Magst sie also vber ein Jahr behalten / vnd zu allem essen nützen. Knoblach saltz bedarff ein wenig Brotbrosam [S. 76] gebeutelt / geweicht in Essig / vnd mit mager Fleisch= brüh wol gestossen / abgemacht mit saltz / vnd ein we= nig Essigs / behalt es in einem Gutteroff. Wiltu sie dann gelb halben / so thu saffran in Es= sig / vnd beyß jhn darein / thu die salsen in ein Pfenn= lin vbers Fewr / laß es erhitzen / darnach saltzs vnnd würtzs ab / also thu jeder Salsen / wann du sie auff= tragen wilt. Wiltu Knoblauch salsen grün habe(n) / so stoß Bei= menten vnd sawr würtz darunter mit brot / geweichet in Essig / mit demselben essig durchgetrieben. Wiltu Knoblauch salsen weiß vnd fein haben / so thu mandelmilch darunter. Knoblauchsals die vermisch mit Würmsamen / ist gut mit allerley Speiß zu essen für die Würme.