Willkommen

Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

13918

Rezepte in der Datenbank

20

Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

To make Goosberry-Paste
Take the Goosberries, nose and wash them, put to them as much Water as will almost cover them, and let them boil a Quarter of an Hour; then strain them thro’ a thin Strainer, or an Hair-Sieve, and allow to a Pint of Liquor a Pound and half of fine Sugar, sifted thro’ a Hair-Sieve; before you put in the Sugar, set the Liquor on the Fire, let it boil, and scum it; then shake in the Sugar, set it on the Fire again, and let it scald ’till all the Sugar is melted; then fill it into little Pots; when it is candy’d, turn it out on Glass; and when it is dry on one Side, turn it again; if any of the Cakes stick, hold the Glass over the Fire: You may put some of this in Plates; and when it is jelly’d, before it candies, cut it out in long Slices, and make Fruit-Jambals.