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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

[Einem Fleisch den geschmack zu entnemmen, für Krancke.]
Wenn eim krancken Menschen graußt vor dem Fleisch / wie man jm den geschmack kan entnemmen. Nim(m) die Hennenbrust / vnnd setz sie in einem Wasser zu / vnnd saltz sie nicht / das ander Fleisch setz auch besonder zu / vnnd saltz es nicht / laß nur halb sieden / nim(m) die Brüh / vnd seig sie darvon / daß nit feißt ist / laß sie kalt werden / so wirdt sie sich setzen / vnnd bleibt der faum auff dem Boden / wenn es nicht wol verfaumt ist. Seig die Brüh in ein ander Geschirr / so wirstu sehen / wie es lauter vnd rein ist. Nim(m) auch die Brust / die wol gesotten ist / laß kalt werden / stoß in einem weissen Marmelstein oder Allebaster / stoß mit einem höltzern Stössel wol klein / nim(m) Mandeln / reib sie klein / vnd streich sie mit der lautern Brüh durch / daß nicht dick / sondern nur weiß wirdt von Mandeln / nim(m) eins theils / vnd laß auffsieden / vnnd wider kalt werden / gibs den Krancken zu trincken / so ist es wolgeschmack / vnnd schmeckt nit nach dem Fleisch. In die ander Brüh / die mit Mandeln durch gestrichen / vnd nicht auffgesotten / thu von einem Weck die Brosamen / vnd weich sie darein / wenns weich ist / so streich es durch mit der Hennenbrust / die du gestossen hast / ein theil mach dick / ein theil nicht zu dick. Die du hast dick durchgestrichen / die mach süß mit dem Zucker / zeltel die mit Perlen vnd Edelgestein gemacht seyn / machs damit süß / vn(d) rürs umb / biß d(aß) auffseudt / wenn auffgesotten hat / so gibs dem krancken Menschen / so wirt es nit nach dem Fleisch schmecken. Wenn die ander durchgestrichen / die nicht zu dick ist / so laß sie auffsieden / vnd machs nicht süß / gibs dem Krancken auch zu essen / so kanstu jn fragen / welches jm schmecken wirt / das süß oder das saur.