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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

Hattele warm in Pasteten zu machen.
Nim(m) ein Kälbern Hacksen / vnd schneidt dasselbige Fleisch Fingers lang / vnd etwan anderthalb Finger breit / schneidt es dünn / vnd zerklopffs mit einer Messerrück / vnd wenn du es zerklopfft hast / so nim(m) ein Rindtfeißt / vnnd klaub es fein sauber / wie es vom Ochsen kompt / hack es klein mit wolschmeckenden Kräutern / vn(n) thu ein wenig Pfeffer / der gestossen ist / vnter das Feißt / vnd thu ein wenig Saltz darein / rürs durcheinander / vnd das Fleisch / (daß) du zerklopfft hast / breit auff ein saubers Bret / vnnd legs neben einander / sträw das Rindtfeißt oben darauff / wickel darnach ein jedes besonder vbereinander / vnd treib ein Pasteten auff / etwan vier Finger hoch / vnd leg die Hattelen eine nach der andern darein. Wann du jr aber viel machst / so kanstu sie an ein Spieß stecken / kansts auch lassen braten / vnd kanst es warm auff ein Tisch geben. Vnd ein Koch / der sich darauff verstehet / kan allweg nemmen von einer Kälbern Hacksen / daß er drey oder vier Spieß kan zurichten / Denn es gehet alles in einer mühe hin / vnnd wenn es einem Koch einfellt / kan er noch mehr machen / das macht die vbung / vnd wenn er lustig ist / denn der lust thut viel. Merck auch wie du solst ein Teig machen zu einer auffgesetzte Pasteten. Nim(m) Mehl / vnd ein lautern Eyerdotter / vnd ein wenig zerlassene Butter / die nicht  heiß ist / auch nicht viel / rür es darein / vnd mach ein Teig / vnnd wenn du jn zimlich fest hast gemacht / so treib jhn rundt auff / fein dünn / vnnd laß in der mitten zween Finger dick darinnen / vnnd beschneidts rundt mit einem Messer / daß es gleich wirdt / darnach treib es höher auff / so gibt sich der Teig / der in der mitten ist / voneinander / vnd bleibt die Pasteten fein stehendt / bleibt auch auff dem Boden nit gar zu dick / Nim(m) von diesem Teig / vnd mach ein Deckel darüber / so kanstu ein solchen Hafen ehe essen / als den der Hafner macht / vnnd von dieser Hattele kanstu auff vielerley manier zurichten.