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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

[Gallrat mit Karpffen.]
Nim(m) ein Karpffen / vnnd schneidt jn / daß er fein weiß wirt /thu jhn auff / vnd wasch jhn auß / saltz Jhn eyn / vnnd laß ein stundt oder ein halbe im Saltz ligen. Nim(m) die Schupen / vnd setz sie zu mit einer Erbsbrüh / vnd thu ein wenig Hausen Blasen darein / laß damit sieden / wirff gantze Häupt Zwibeln darein / vnd laß auch damit sieden / Nim(m) den Karpffen / vnd mach stück darauß / wash jhn fein sauber auß / vnnd richts in einen Fischkessel / seig die Brüh durch ein Härin Tuch wider darüber / vnd laß darmit sieden / daß fein wolgeschmack wirt / vnd recht gesaltzen / pfeffers mit gestoßenem Pfeffer / vn(n) laß darmit sieden / biß daß gar wirt / vnnd wenn du es wirst weg heben vom Feuwer / so geuß ein guten Weinessig darein / so wirdt die Brüh schön weiß / laß nur ein Sudt auffthun / zeuch darnach die Fisch auff ein saubers Bret / richt sie in die Schüssel / vnd rür die Brüh auff vnd nider mit einen Eysern Löffel / vnd ist es zu wenig saur / so geuß ein Essig darüber / so wirt die Brüh desto weisser  / vnnd du darffst es nicht mehr lassen auffsieden / geuß darnach vber die Fisch / vnd laß gestehen. Also kocht man die Gallrat mit Karpffen / Du magst auch solche Gallrat machen mit Knobloch / so ist es auch gut vnd wolgeschmack. Vnd wenn du die Gallrat kochst / so nim(m) Muscatenblüt vnnd gantzen Pfeffer darvnter / so wirdt es desto wolgeschmacker. Wenn du wilt weiß kochen mit Erbsbrüh / so geuß nur ein Essig darein / so ist es von stundt an weiß / als wenn man Milch darein gegossen.