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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

Ein Khroißen Turtten zu= / =machen. /
Nimb .6. lot Reiß, Khlaube in Sauber, wasch / in woll auß, sez in zue in einen Siessen milih= / =Rämb, mach in Sieden in ain Saubern höferl, / vnnd wan der Rämb sieden thuet, so thue den / Reiß darein, laß in Sieden alß gemach, biß / er gar schön waich wiert. vnd wan d(er) Reiß gesotn / ist, gieß in auf ain Seich Pfannen, laß dier / nit daruon Rinnen, Nimb ¼. Mandl, stosß / Sie gar Klein, änder d(a)s Wasser, Nimb ain Siessen / Millich Rämb, benez die Manndl darmit, nimb / 80. Kroißen, siede Sie, solanng man ain par / ayr linndt Siedt, Nimbs schelß auß, thue die / schwarzen schallen daruon, Klaub die schallen / vnd buz es auß, vnd stosß es in ain Mörßer // (19v) Klain, Nimb 2/4. Siesse Millich in ain höffen, / vnnd thue die Kroißen schallen darein vnd / sprigls woll ab, mit ainen löfel, darnach / schlags durch ain Sibl, wan die Millich roth / ist, so schlag .4. ganze ayr darein, sprigls / woll durcheinannder ab, darnach sez die / Millich zue in ein höfen, vnnd mach ein linden / topfen, Seiche den topfen ab, vnd ball in / auß, d(a)s er schön trukhen ist, Nimb die auß= / =gelassenen Kroißen, vnd stosß sie vndter die / Mandl, wög ½ lb: buter darzue, vnd stoß / es woll durcheinander, vnd darnach nimb / den topfen vnd den Reiß zusamben in ain schißl, vnd rier es durcheinander ab, darnach nimb / die gestossenen Mandl, vnd Kroisen vnd buter / darzue, Nimbs zu den topfen vnd Reiß, thues / zuggern, d(a)s du mainst, d(a)s es sieß genueg sei, // (20r) . Nimb .10. ayr, schlag ains vmb d(a)s ander, vnd / riers ¼. stunt, mach ein warm taig an, walg / in auß zu ainen dünen blätl, darnach nimb / ain Turten Modl, der ain Klain boden hat, schmier / den Modl ein mit ain buter, vnd leg den auß= / =gewalgten taig auf ein turten blätl, feg / den Modl mit den taig, vnnd vermach in woll, / d(a)s es nit außrinnt, darnach filß ein, vnd / bachs 5/4. stunt, nit zu haiß vnnd nit zu kalt. /