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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

To Pickle Codlins like Mangoe
Make a Brine of Salt and Water strong enough to bear an Egg, put half a Hundred of codlins into it; they must be full grown, but not ripe; let them lie in this Brine nine or ten Days, shifting the Pickle every other Day; then dry them, and scoop out the Core. Take out the Stalk so whole, that it may fit again; fill them, in the Room of the Core, with Ginger sliced thin, and cut short, a Clove of Garlick, and whole Mustard Seed; put in the Piece, and tie it up tight. Make your Pickle of as much white Wine Vinegar as will cover them, with sliced ginger, Cloves of Garlick, and whole Mustard Seed. Pour this Pickle boiling hot upon them every other Day for a Fortnight or three Weeks. Stone Jars are best for all Sorts of Pickles. Large Cucumbers may be done in this Manner; but neiter Cucumbers, Peaches or melons, are comparable to Codlins for imitating the right Mangoe.