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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

Quitten Nespeln vnd Schlehen einzumachen
Quitten / Nespeln vnd Schlehen werden also ein= gemacht / nimb die allerbesten schönsten vnd zeitigsten quitten / denn die vnzeitigen haben die art / daß sie in dem Zucker oder Honig verschrumpffen / eingehen / vnnd also hart werden / daß sie niemand nützen oder brauchen mag /darumb sol man die allerzeitigsten ne= men / nicht frisch von dem Baum / sondern die ein [S. 29] wenig gelegen sind / ein jede quitt in vier / sechs oder mehr theil zerschneiden / nach dem vnnd sie groß ist / wol außgeschnitten / was steinig darinn ist / vmb ders kernen herumb / vnn wenn sie also bereit sind / mit höltz= lin in einen Hafen verspreissen / daß sie nicht herauß fallen mögen / vnd ein solchen Hafen mit quitten auff einander / der ein wenig weiter sey / vberstürtzen /den vndersten halb voll siedend wassers füllen / vnnd auff ein Dreyfuß stellen / ein gut Kolfewr das nicht riech / darunter machen / vnd also das wasser wol sieden las= sen / so werden die quitten im öbersten Hafen ver= spreist / gantz weich vnd mild / vnd nicht als wessericht vnd kersch / als wenn sie in schlechtem wasser gesotten werden. Diese quitten auff einem Härinsib ein we=nig getrücknet / werden mit Zimmet / Negelin vnnd ander Gewürtz / klein geschnitten / besteckt / vnd in gu= ten verschaumptem Honig / der zu rechter dicke gesot= ten ist / eingemacht. Etliche lassen mieden Honig auff eine maß ein quärtlin gesottenen Wein zusammen sieden zu einem Syrop / der wird fast lieblich / pflegen auch rohe Nespeln vnd wolzeitige Schlehen mit den quitten durcheinander zumachen / gibt gar ein lieblich Confect. Aber in etlichen Küchen werden die quitten zerschnitten / vnnd von den steinlin gereiniget / ver= dempfft / vnnd in einem Syrop mit Clarificiertem Zucker bereit / eingemacht / dem Magen vnnd der däuwung saft gut ist. [Es sol] gar fleissig wargenommen werden / daß die quitten recht vnnd vollkommenlich zeitig seyn / sonst verherten sie sich als sehr / wie obgemelt ist / daß sis vntüglich werden / vnnd sie niemands nützen oder gebrauchen kan.