Ein pachn̄s von dreÿlaÿr pletʾ

Aus: M I 128 (15. Jhdt.), Nr. 25

Originalrezept:

WIldu machn̄ gutes gepachn̄ von dreÿ
laÿr pletʾ ains grün daz andʾ weis daz
trit gel So nÿm aÿr vnd tu es das weiss
besundʾ vnd die tuttʾ besundʾ vnd hackk pe=
tʾsil klain in ein scherbn̄ vnd reib aÿr dar
vndʾ vnd mach dan ein pfann heͣl mit
smalcz vnd mach eins plat her aus vnd
mach dan eins gelbs plat her aus vnd
den tuttʾrʾn vnd daz tu auch her aus un̄
klopp dan daz weiss vnd mach ein weis
plat, und leg dā die dreÿ pletʾ auf ein
andʾ vnd daz grün plat sol mittn̄ sein
vnd sneÿd es dan schafftzaglot vnd
[325r] stoss an ein spissel vnd mach dan̄ ein taig
den mach mit wasser gel vnd czeuch si dan
durch vnd pach si in ein smalcz vnd zeuch
die spissel dar aus vnd nach dʾ lennḡ sneyd
si von ein andʾ vnd leg si auf die schussel
vnd zukkʾs genug dar auf vnd vʾsalcz
nicht so wʾdent si gut

Übersetzung:

Gebackenes in drei Farben

Willst du gutes Gebackenes aus dreifärbigen Blättern [aus Eiermasse] - das erste grün, das zweite weiß, das dritte gelb - machen, dann nimm Eier und trenne Eidotter vom Eiweiß. Hack Petersilie in einem Gefäß ganz klein und rühre Eier darunter. Befette eine Pfanne mit Schmalz und backe ein Blatt [aus Eiermasse] heraus, dann mach ein gelbes Blatt aus den Dottern und gib es heraus; dann versprudle das Eiweiß und mach ein weißes Blatt daraus. Leg dann die drei übereinander, wobei das grüne in der Mitte liegen soll. Schneide schachbrettartige Würfel heraus und steck sie auf Spieße. Dann bereite einen Backteig zu, mit (Safran-)Wasser gelb gefärbt, zieh die Würfel durch den Teig und back sie in Schmalz. Zieh die Spieße heraus und schneide sie der Länge nach durch; leg sie in eine Schüssel und streu Zucker darauf. Versalz sie nicht, so werden sie gut.

Transkription:

Beatrix Koll

Zitierempfehlung:
Beatrix Koll (Transkription): "Ein pachn̄s von dreÿlaÿr pletʾ", in: M I 128 (15. Jhdt.), Nr. 25,
online unter: https://gastrosophie.sbg.ac.at/kbforschung/r-datenbank/?rdb_rezepte=ein-pachns-von-drey%cc%88lay%cc%88r-plet%ca%be (17.01.2022).

Datenbankeintrag erstellt von Marlene Ernst.