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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

Wie man erkennen sol / ob Wasser sey im Wein.
Wer den Wein wol prüfen wil / ob Wasser darinnen sey / der sol nemmen ein Rohr / oder sonst ein schlechtes Holtz / vnnd schmier das glat mit Oel / darnach das Oel wider ab / vnd stoß es dann in Wein / vnd zeuch das wider herauß / vnnd henck das auff / hat es denn Wasser tropffen / so ist es ein Zeichen / daß Wasser darinnen ist. Nim Oel / vnd hitz das in einer Pfannen / vnnd geuß denn desß Weins darein / ists dann / daß Wasser darinnen ist / so kracht es / vnd springt / vn widerbläßt sich / ist aber kein Wasser darinnen / so geschicht das nicht. Laß den Wein ruhen ein zeitnach dem geren / so setzt sich das Wasser an den Grundt / so laß jn denn von stundan in ein ander Faß / das hilfft dem Wein / vnd helt jn in seiner Krafft. Wiltu es erkennen / ob der Wein mit Wasser gemengt sey oder nicht / so nim Wacholderbeer / thu die in den Wein / schwimmen sie den oben / so ist er gerecht / fallen sie aber zu Boden / so ist Wasser in dem Wein. Wiltu das Wasser auß dem Wein ziehen / so nim der grossen Pintzen auß dem See / zeuch jhnen die Oberhaut ab / vnnd laß den Kern wol trucken werden / darnoch legs in den Wein / so zeuchts das Wasser herauß. Wann im Herbst Wasser in Wein kompt / so thu jhm also / wenn der Most geliget / daß er jetzundt geren wil / so solt du jhn biß auff zweyer Händt hoch ablassen in ein ander Faß / so sitzt dz Wasser vnten an den Boden / vmb seiner schwere willen. Wenn ein Wein wässerig ist / so nim ein Lot Ingwer / Zimmetrinden / vnd Neglein auff ein vierling / vnd stoß es vntereinander / vnnd thu es in ein Säcklein / in den Grundt deß Weins / vnd geuß ein theil gebranntes Weins darzu / so wirt er lauter vnd klar / vnd wolschmäckendt.