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Sie befinden sich auf der Plattform zur historischen Rezeptforschung der Gastrosophie des Fachbereichs Geschichte an der Universität Salzburg. Die Datenbank dient als Sammlung historischer Kochbücher und Kochbuchhandschriften (vornehmlich aus der Barockzeit) und soll vor allem bei der quellenübergreifenden Auswertung sowie Analyse dieser unterstützen. 

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Rezepte in der Datenbank

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Kochbuchquellen

Rezeptinspiration des Augenblicks:

To make all Sorts of Sugar-Paste
Sift your Sugar thro’ a Lawn Sieve, then sift some Starch as fine; to a Pound of Sugar put a Quarter of a Pound of Starch; make it of what Colour you please, into a stiff Paste; putting thereto Gum-Dragon well steep’d in Orange-Flower-Water; beat it well in a Mortar, and make it in Knots or Shells in a Mould or Moss, with rubbing it thro’ an Hair Sieve: The Red must be colour’d with Carmine; the Yellow with Gumboodge, steep’d in Water, and put to the Gum; the Green is made with Yellow Gum, putting to it Stone-Blue steep’d in Water; the Brown with Chocolate, and the Blue with Smalt.